Simple Object Access Protocol UI Interview Questions

Before the interview questions for Soap UI, we should know the application first. Now, why am I saying so? The reason is that, in real-time interviews, things can deviate from the actual questions. So, what is Soap UI? SoapUI is a Java and Groovy-based open-source application having various web services. To be specific, SoapUI inspects, develops, invokes, stimulates, mocks, and much more for REST and SOAP. It also tests the functionality, security, and compliance for the above. SoapUI does the same for HTTP(S), JDBC calls, AMF, and JMS. As a free software launched in 2005 and has this many uses, SoapUI is quite popular. It leads us to the need to frame this questionnaire for you. Let us take a look.

Frequently Asked Soap UI Interview Questions

Question 1:

What do you understand by web testing

Answer: When we check the functionality of any web application or website, we call it web testing. It refers mainly to whether the website can deliver the services for which it got designed. This practice helps find errors and bugs to prevent crashes. As a result, web testing is crucial before the launch of any website and for daily scans.

Question 2:

What is your point of view is a challenge in web testing?

Answer: The biggest problem for testing any web service is that they don’t have any in-built user interfaces. We have to use GUI, aka, Graphic User Interface. Hence, it makes the entire process longer than necessary and complex.

Question3:

How is web testing related to Soap UI?

Answer: One can say that SoapUI is a web testing service supporting all the major APIs. As website testing is a complex practice, SoapUI solves this situation. It is a user-friendly service and can get used almost effortlessly. You don’t need to be a technological expert to use SoapUI.

Question 4:

What strikes your mind when you hear the term “Soap UI”?

Answer: Simple Object Access Protocol, aka, SoapUI is a testing platform for web services over the Internet. It is highly compatible with REST and SOAP and can make HTTP(s) and JBDC calls. It can automatically load and run tests for you and help you find errors. The best part, it is free.

Question 5:

Give a difference between SOAP and REST.

Answer: Also known as Representational State Transfer, REST is a way for designing web services. On the other hand, SOAP or Simple Object Access Protocol is a term that XML users might know. You can send or receive or both data using SOAP in XML format over the HyperText Transfer Protocol.

Question 6:

Can you tell us something about SoapUI properties?

Answer: Precisely, the properties of SoapUI store and retrieve the stored data. As for how the data gets stored, SoapUI keeps them as format, value, or key.

Question 7:

What makes SoapUI a better choice?

Answer: There are several hurdles that SoapUI overcomes. One such problem that SoapUI solves is the blocking of RPC calls. Sometimes the proxy servers and firewalls block such calls. However, with SoapUI, you will always get notified of them. Also, as it is an XML-based platform, it is independent of programming languages or platforms.

Question 8:

Can you give us at least five features of SoapUI?

Answer: We call features as assertions in SoapUI. We also have a handful of types in them:

  • XPath Match
  • Schema Compliance
  • XQuery Match
  • Simple not contain
  • WS Security Status

Question 9:

So, how do you add these assertions in SoapUI?

Answer: There are a few steps that lead us to add these assertions:

  • First, get your project completed and request to run a test.
  • There is an option available on the top tab saying “Add Assertions” click it.
  • Choose the type of assertion you want based on the data type.
  • Voila! You have successfully done the job.

Question 10:

What are the differences between Soap UI and Soap UI Pro?

Answer: The first one is a testing platform for web services. Meanwhile, the commercial version of SoapUI is known as SoapUI Pro. Soap UI Pro does everything that Soap UI does but is just a notch high. You get drag and drop, analysis coverage, reporting but advanced, and testing driven by data.

Question 11:

Do you know the types of properties in Soap UI?

Answer: In Soap UI, properties are available in three levels. Namely, Test Suite Level, Test Case Level, and Custom Properties Level are those levels.

Question 12:

Can you explain the types of properties in Soap UI?

Answer: Test Case Level stores the tested data in test cases. Then they are easily accessible in these test cases and can create properties for themselves within the case.

Test Suite Level Property allows the tested to add information relevant to tests and external properties. However, these properties are accessible in a particular suite.

Custom Property is also called Project Level Property. As the name suggests, you can work on it as a project and as many properties as you want.

Question 13:

Can you name a few sources of data that are compatible with Soap UI?

Answer: Soap UI is XML-based, which means it is highly compatible. But the sources that work smoothly with Soap UI are SQL/ADO Objects, CSV Files, Excel Files, and ODBC sources.

Question 14:

Do you know where we use the properties of Soap UI?

Answer: There are various things that Soap UI properties can do for the tester. They test the step endpoint, header values, domain, PUT method, DELETE method, and more. Their job also includes testing the passwords, usernames, and other methods.

Question 15:

What is the latest version of Soap UI? Do you know its release date?

Answer: The latest version of Soap UI came out on the 12th of February, 2019. It is called Soap UI 5.5.

Question 16:

What kind of formats of projects do we get in Soap UI?

Answer: Standalone and Composite projects are the two basic project types supported by SoapUI. Both of these formats are easy to work on Soap UI. 

Question 17:

Name the languages Soap UI uses.

Answer: Two languages that SoapUI uses are Java and Groovy. And among these two, JavaScript is preferred.

Question 18:

How Groovy helps in Soap UI?

Answer: Groovy majorly takes part in the testing step with Groovy Language. Another use of it is in the assertion of the script during the test run. 

Question 19:

What is the Data-driven testing in Soap UI?

Answer: The tests driven by data means hoarding of the test data. You input your data, get a predictable output, and store it in a spreadsheet or any other external storage.

Question 20:

How do you input your scripts for test in Soap UI?

Answer: We get a variety of options to enter our scripts in SoapUI for testing. You can use either Groovy or the JavaScript computer language.