Palo Alto Interview Questions

In the current era of living, Security is one of the important aspects which needs to be monitored and concerned by most organizations. Palo Alto is one of the popular cybersecurity management systems that is specifically used for managing the security among networking applications. I know you are looking to build your career that has the right opportunities and growth and Palo Alto is one of the platforms that will help you achieve success. Without taking much time, let us get into the actual part of Palo Alto. I know you are looking to attend the interview for Palo Alto and grab the positions. In this article, you will get an idea about the Palo Alto interview questions. This article contains the most frequently asked Palo Alto interview questions and answers that are curated by the experts. Let’s get started!

Palo Alto Interview Questions and Answers

1. Palo Alto has got a name called a stateful firewall. Do you know why and what does it mean?

Ans: Palo Alto is considered a stateful firewall as it is capable of handling the traffic that is being transmitted against a particular session. Each and every session is said to be matched against the security policy as well.

2. Briefly explain the different types of deployment modes that are facilitated through Palo Alto?

Ans: Palo Alto facilitates four different types of deployment modes that include the following:

  1. Tap Mode: The tap mode is providing flexibility to the users, allowing them to monitor any type of traffic flow that is present in the networking system by using a tap or a switch SPAN.
  2. Virtual Wire: In the virtual model of the deployment, the firewall system will be installed passively on any type of network segment which will be a combination of two interfaces together.
  3. Layer 2 mode: In layer 2 mode, there will be a configuration of multiple networking interfaces either into a VLAN mode or a virtual switch mode.
  4. Layer 3 deployment: The Palo Alto firewall is capable of routing and allowing the traffic that exists between the different interfaces in the layer 3 deployments. The user is responsible for adding the IP address to every interface that exists.
3. Briefly explain the advantages of using Panorama in Palo Alto?

Ans: Panorama is providing different levels of benefits when used in Palo Alto. A few of them are listed below:

  1. It allows the users to update the software quickly using bulk options just through a single click.
  2. It allows the users to generate a complete report, which will also help you in validating the compliance status.
  3. It helps the users to use the panorama logs, which will help you in solving the issues.
4. What do you understand by the term WAF? Briefly give an idea about its uses?

Ans: WAF in Palo Alto stands for Web Application Firewall.WAF is responsible for monitoring the web applications and also improving the security and the features associated with them. It also helps in protecting the web application by ensuring that the traffic is filtered between the application and the internet.

5. Briefly explain the different terms HA, HA1, and HA2 that are facilitated through Palo Alto?

Ans: HA stands for High Availability. HA is considered a deployment model that helps in preventing single-point failures across a network. High Availability includes two different firewalls along with a configuration that is synchronized. The security features will be applicable even if one of the firewalls crashes. Hence, through this, there will not be any interruptions in the business. 

When coming to HA1 and HA2, there will not be any major difference, however, they are referred to as the different ports that are available. HA1 is called the control link and the HA2 link is called the data link. HA1 and HA2 are responsible for maintaining the synchronization of the data along with the maintenance of the state information.

6. Which type of architecture does Palo Alto use?

Ans: Palo Alto utilizes the single-pass parallel processing architecture.

7. List out the different types of links that are used to develop a HA or HA introduction?

Ans: Below listed are the four different types of links that are used for developing or establishing a HA or HA introduction.

  1. HA1
  2. HA2
  3. Backup links
  4. Packet forwarding links
8. What are the different states that are available in HA firewalls?

Ans: Below listed are the different states that are available in the HA firewall.

  1. Initial state
  2. Passive state
  3. Active state
  4. Active primary state
  5. Active secondary state
  6. Tentative state
  7. Non-functional state
  8. Suspended state
9.Briefly give an idea about the application command center (ACC)?

Ans: Application command center or simply ACC is one of the command center platforms that provide visibility and availability to the different traffic patterns, along with the actionable information in the network firewall logs.

10. Can you give a brief explanation about the different types of protections that are available in Palo Alto?

Ans: As Palo alto is known for security, it consists of two different types of protections. They are:

  • Zone protection profile.
  • Configuration under the network tab protection
11. Explain about APP-ID?

Ans: APP-ID in simpler terms, is called for Application identification. The APP_ID is one of the most important components in Palo Alto. The APP-ID is responsible for performing certain functions like identifying the applications and also capable of traversing the firewalls independently.

12. Briefly explain endpoint security in Palo Alto?

Ans: We all know how important security is nowadays. Endpoint security in Palo alto here refers to the feature that is responsible for protecting the user devices from unauthorized threats. User’s devices could be desktops, laptops, etc. Endpoint security is one of the security suites that is helping the users in securing the data and applications effectively across all the organizations.

13. What are the different media types supported by the firewall?

Ans: The Palo alto network provides its extensive support to two different types of media types. They are fiber optic and copper.

14. Why is Palo alto called the next-generation firewall? Briefly explain the reasons behind this?

Ans: I think many of you might have known that Palo alto is called a next-generation firewall as it has everything that is required and is considered as the intrusion prevention system. It has come up with the most important application control features which are paving a way to deliver the requirements a bit different from the other vendors when compared. It is capable of delivering all the security features that are required to the users using a single platform at its best.

15. List out the different features that Palo Alto is flexible to provide its support when it is present in the virtual wire mode?

Ans: Below listed are the different features that Palo Alto is flexible to provide its support when it is present in the virtual wire mode.

  1. Content ID
  2. Decryption
  3. App-ID
  4. NAT
  5. User-ID.

Conclusion:

As the statement says, Palo Alto is the next-generation firewall, you might have got an idea of its importance and features, impact in the coming days. Hence, it is important to look for the best opportunities around the globe and grab one of them. I hope the above interview questions are helpful to you. It is recommended for you to get trained and certified in this technology or platform as it depicts the future. Wishing you all the best for the interview and your future as well!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Tutorials Circle
Average rating:  
 0 reviews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *