Cyberark Interview Questions

Every organization relies on computer systems to carry out their day to day processes. With the advent of technology, digital attacks on data are increasing in number. So, it is essential for any organization to take some preventive measures to safeguard its data. The data might be personally identifiable information (PII), sensitive data, health information, government information, intellectual property, personal information, etc. The confidential data should be protected from theft and damage that might be caused by adversaries. 

CyberArk is a popular security solution provider for privileged access management of an organization’s sensitive business information. It protects the data and applications against external attackers or malicious attacks. In this post, we will discuss the top 30 CyberArk interview questions that are stacked up by our security experts. Go through the below frequently asked CyberArk interview questions before you attend the interview.

CyberArk Interview Questions and Answers 

  1. What is the minimum password complexity required for CyberArk authentication using the internal CyberArk scheme?

Ans: The minimum password complexity required for CyberArk authentication is that the password should contain a minimum of one lowercase alphabet character, one uppercase alphabet character, and one numeric character.

2. Define identity and access management.

Ans: Identity and access management (IAM) simplifies authentication to protect user’s multiple accounts. It ensures that the right resources get access to the right resources at the right time. It works as a single sign-on (SSO) solution. It centralizes access management to applications and services with a single user password.

3. Explain about CyberArk Viewfinity.

Ans: CyberArk Endpoint Privilege Manager, which is formerly known as CyberArk Viewfinity, reduces both the attack surface and the risk of information getting stolen. It provides best practices to stop malicious attacks from doing any damage. It encompasses application control, credential theft detection, and privilege management. It blocks any threats attempts at the endpoint. 

4. What are CyberArk Vault protection layers?

Ans: CyberArk Vault contains the below protection layers.

  • Firewall & Code Data Isolation
  • Encrypted Network Communication & VisualSecurity Audit Trail
  • Strong Authentication & Granular Access Control
  • File Encryption & Dual Control Security
5. What are the required things to enable the auto password reconciliation policy?

Ans: To enable the auto password reconciliation policy in CyberArk, we have to do the following.

  • We should enable password reconciliation for a specific policy with the organization.
  • We should create an additional account on the target server with sufficient rights.
  • The system administrators should enable automatic password verification.
  • We should enable password reconciliation when the password is not synchronized.
6. List the user directories supported by CyberArk.
Ans: The following are the user directories that are supported by CyberArk.
  1. Active Directory
  2. IBM Tivoli DS
  3. Oracle Internet Directory
  4. Novell eDirectory
7. Explain about CyberArk Vault Dual Control.
Ans: The CyberArk Vault’s Dual Control will be configured at the system level in the Master Policy. When a user tries to retrieve an account, a request will get created. An authorized user has to confirm the request to provide access.
 
8. What are the steps involved in registering a privileged account for CyberArk PIMS using PVWA?
Ans: To register a privileged account to CyberArk PIMS, we have to do the following.
  • The first step is to create a safe and define its safe owner.
  • Create a PIM Policy
  • Create CPM & PSM Policies
  • Add an account with properties such as username, password, address, etc.
9. What do you understand about PrivateArk Clients?

Ans: PrivateArk Client is an administrative interface to the Enterprise Password Vault (EPV) which provides access to the files stored in the safe. When a user opens a safe, the PrivateArk Client reflects the entire contents of the Safe in the workspace. This helps users to open and save files in the safe from any application. 

10. What is a Privileged Session Manager?

Ans: Privileged Session Manager (PSM) controls the privileged access activity, disrupts advanced attacks, provides real-time monitoring, and prevents unauthorized access. It can initiate, monitor, and record privileged sessions. It also keeps track of the usage of administrative and privileged accounts. It stores the session recordings in either a Digital Vault server or an external storage device. These recordings and logs will be fully searchable to simplify the audit processes. 

11. What is a privileged account?
Ans: Privileged accounts contain shared administrative access to confidential data and systems. These accounts have broad access rights to let the users perform the job functions. They won’t be monitored or reported and make the users anonymous. There are 7 types of privileged accounts.
  1. Local Administrative Accounts
  2. Privileged User Accounts
  3. Domain Administrative Accounts
  4. Emergency Accounts
  5. Service Accounts
  6. Active Directory or Domain Service Accounts
  7. Application Accounts
12. Explain Privileged Identity Management(PIM).

Ans: Privileged Identity Management helps protect data and applications against insider threats and data theft. It can manage, secure, log, and monitor all activities associated with powerful privileged accounts. It includes abilities such as secure remote access, sensitive session monitoring, session recording, and single sign-on. It provides advanced web-based reporting for the administrators to help with audits.

13. What do you know about the webform capability of CyberArk PSM?

Ans: Based on a default generic connection component, we can configure PSM connection components for web applications. This enables connection to websites and web applications using a Web browser. The web form fields include input field, click, frame, redirect, validation, etc. 

14. What is a penetration test?

Ans: A penetration test, also known as a pen test, is used to exploit the vulnerabilities to check if unauthorized access or other malicious activity is possible. It includes network penetration testing, application security testing, controls and, processes that try to come into the network from outside or from inside the network to out. If any security weaknesses in the network are identified, it offers solutions to fix them immediately.

15. What is SSH Key Manager?

Ans: The SSH Key Manager (SSHKM) helps in eliminating any risks related to using SSH Keys. It is built on top of the Privileged Account shared Platform Technology. It simplifies and automates SSH Keys management to meet the audit requirements of an organization. It supports the automatic management of SSH keys on Unix platforms. 

16. Define Application Identity Manager.

Ans: CyberArk Application Identity Manager (AIM) eliminates hard-coded credentials from application scripts, software code, and configuration files to protect data residing in business systems. It secures privileged and application credentials with the help of Digital Vault. AIM stores, logs, and manages passwords. It contains two components – the provider and the SDK. AIM has recently become a part of the CyberArk Application Access Manager Solution.

17. What do you know about PrivateArk Vault Command Line Interface?

Ans: PrivateArk Vault Command Line Interface (PACLI) is used to perform vault level functions quickly without having to log into the PrivateArk client. Through PACLI, we can add or delete vault users, manage requests, manage safes, and manage network areas using fully automated scripts from any location.

18. List the authentication schemes supported by CyberArk Vault.

Ans: The authentication schemes supported by CyberArk Vault are,

  • Radius
  • LDAP
  • PKI
19. What does Bring Your Own Client to mean in CyberArk?

Ans: Bring Your Own Client (BYOC) is a terminology often used to let the users know to use their own computer or system. In CyberArk, it means that you can access a target system from any client or computer if Privileged Session Manager (PSM) is enabled.

20. How long does a deleted object will be kept by CyberArk Vault until it reaches the true deletion stage?

Ans: The CyberArk Vault will keep the deleted object for 30 days.

21. What is the Password Vault Web Access (PVWA) Interface?

Ans: The Password Vault Web Access (PVWA) is a component that is used to access and configure the Privileged Access Security solution over the internet. It provides a single web console to request, access, and manage privileged account credentials. It can be used by both end-users and system administrators. 

22. Can you tell me some reasons that might get CyberArk vault user login access denied?

Ans: Here are some of the reasons that might result in user login access denied for CyberArk Vault.

  • Wrong username
  • Wrong Password
  • User suspension
  • Wrong authentication mode
23. What is the use of a jump server?

Ans: A jump server is used to create a separation between networks with different security requirements. The jump server is often referred to as a jump host, golden host, jump box, etc. It minimizes the risk of potential attackers to access sensitive data. CyberArk offers next-generation jump servers that can merge isolation, control, and monitoring into a single solution. 

24. What do you know about Privileged Threat Analytics?

Ans: CyberArk Privileged Threat Analytics is used to collect, detect, alert, and respond to privileged activity. It provides a granular level of details on privileged activity with incident response times. It ensures that external attackers or insiders are prevented with the help of privileged access management. It uses machine learning, statistical modeling, and deterministic algorithms to detect malware. 

25. How can we manage CyberArk Vault manually?

Ans: We can manage the CyberArk Vault manually with the following.

PrivateArk Client

PrivateArk Web Client

Private Vault Web Access

26. What is the use of the CyberArk Just in Time access and elevation privileges?

Ans: In general, all the users will have some set EPM policies that determine which applications they can access and for what reasons. At some point in time, a user might require admin privileges to perform a task. At that time, a user can request elevated privileges for a specific timeframe. When the admin confirms the privileges, the user will get administrator privileges. Once the policy expires, the open administrative sessions will get automatically terminated.

27. How many times can we increase access to the wrong password count?

Ans: We can increase access to the wrong password count to a maximum of 99 times only.

28. What is a Central Policy Manager?

Ans: The Central Policy Manager (CPM) is used to frequently change passwords on remote machines without human interaction. The CPM automatically generates random passwords and replaces the existing ones with the new passwords on remote machines. The new passwords will get stored in the Enterprise Password Vault. Notifications will be sent to the administrators when the passwords are about to terminate and when terminated. 

29. What do you know about On-Demand Privileges Manager?

Ans: CyberArk On-Demand Privileges Manager (OPM) is used to secure, control, and monitor privileged access to UNIX commands. It allows users to perform super-user tasks with their own personal accounts. All the administrative commands are continuously monitored, and granular access control is provided based on the user’s role and task.

30. Which component is used on all of the CyberArk solutions?

Ans: CyberArk Enterprise Password Vault is the component that is used on all CyberArk solutions. It is used to discover, secure, rotate, and control access to privileged account credentials. It ensures that the right users have the necessary access to carry out the processes. It syncs and updates privileged account passwords and SSH keys at defined intervals.

Conclusion

Whether you are experienced in CyberArk or a fresher, these questions will assist you in attaining strong knowledge on CyberArk basics that will greatly help you in nailing the interview. If you think we have missed any question or if you want us to answer your questions on CyberArk, let us know in the comments section below.

 

One thought on “Cyberark Interview Questions”

  1. It really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *